Založ si blog

Osobitný bankový odvod – alebo: čo blbnete, chlapci z SAS?

Na začiatok upozorním, že nemám klasické ekonomické vzdelanie. Napriek uvedenému si dovolím vysloviť presvedčenie, že v základnom nazeraní na problém sa principiálne nemýlim.

Banky na Slovensku ukončili rok 2022 s čistým ziskom vo výške 829 miliónov eur. Za posledných 15 rokov bol bankový sektor na Slovensku vždy v zisku. V roku 2007 dosiahli zisk vo výške 575 mil. €, a v podstate okrem dvoch slabších rokov a to v r. 2010 – 250 mil. € zisku a v r. 2020 – 470 mil. € zisku, mal zisk v podstate trvale rastúci trend.

V príjmoch bánk a v tvorbe zisku dominujú pritom najmä úroky a poplatky, menej dividendy a cenné papiere. Banky teda nezarábajú primárne „hlavou“ ale mechanicky.

Úroky pritom za posledné dva roky rastú priam „raketovo“. Kým na začiatku roku 2022 banky dávali nové hypotéky s priemerným úrokom vo výške 0,96 percenta v súčasnosti úrok pri 5-ročnej fixácii atakuje 5-percentnú hranicu. Úroková sadzba Európskej centrálnej banky je pritom 4,5 %.

Všeobecné prevádzkové náklady bankového sektoru boli pritom v roku 2022 vo výške 1,450 miliardy €, čo v „optickom“ vyjadrení znamená, že na jedno Euro prevádzkových nákladov pripadá 0,57 Eura zisku.

Na porovnanie, zisk technologických spoločností, ktorý býva zvyčajne najvyšší pri porovnávaní zisku v iných odvetviach, dosahuje úroveň cca 25 %, t. j. 0,25 € na jedno vynaložené Euro.

Zisk niektorých ropných spoločností dosiahol v r. 2022 zisk na úrovni cca 16 %, čiže cca 0,16 € na jedno vynaložené Euro.

V súčasnosti silnie diskusia o oprávnenosti zaviesť znovu osobitný bankový odvod.

Z tzv. „pseudopravicovo-liberálneho“ prúdu, reprezentovaného u nás najmä stranou SAS, zaznievajú hlasy proti tomuto odvodu. Hlavným argumentom je, že banky zvýšia úroky a poplatky, aby si zachovali zisky a preto si to odnesú len a len bežní občania.

Táto argumentácia pritom totálne scestná. V takýchto prípadoch sa u nás na dedine hovorilo – „jeden neomyslí, čo ten blbec vymyslí!“

Po prvé – zisky bánk majú v zásade trvale rastúci trend. Aj pri úrokovej sadzbe pod úrovňou 1 % dosiahli banky v r. 2020 zisk na úrovni cca 470 mil. €.

Po druhé – nikde nie je napísané, aký zisk musia dosiahnuť (podľa všeobecných ekonomických poučiek pri dosiahnutí zisku cca 10 % je firma považovaná, že je v dobrej finančnej kondícii).

Po tretie – primeraná miera zisku sa dá stanoviť arbitrárne (resp. dohodou) ako v absolútnom vyjadrení (napr. 500 mil. € ročne) alebo v podielom vyjadrení (ako podiel v % voči stanovenému finančnému ukazovateľu (obrat, príjmy, a pod.).

Po štvrté – ak banky dvihnú poplatky, úroky a pod., tak štát zas môže dvihnúť spomínaný osobitný odvod.

Po piate – teoreticky by sa dalo uvažovať aj nad založením štátnej komerčnej banky (pri stanovení čo len 3 %-ného úroku by sa vytvoril efektívny konkurenčný tlak na súkromné komerčné banky).

Na záver treba dopovedať, že spomínaný osobitný bankový odvod je vlastne daňou z nadmerného zisku, ktorý je podľa ekonomickej terminológie charakterizovaný nasledovne: „nadmerný zisk je zisk, ktorý je vyšší než aký by bol potrebný na zabezpečenie kontinuity činnosti spoločnosti a prevyšuje priemernú maržu ziskovosti alebo mieru návratnosti.“

Takže – „budete ešte dlho blbnúť  so svojím pseudoekonomickým protinázorom na uplatnenie osobitného bankového odvodu, chlapci z SAS?“

Keď sa páni prokurátori Harkabus a Mikuláš snažia vyvolať dojem, že majú „gule“, ale nemajú zrejme ani „guličky“

20.04.2024

Niekdajší prokurátori bývalého Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš končia v pracovno-právnom pomere na Generálnej prokuratúre SR. Boli o. i. dozorujúcimi prokurátormi v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Utekajú z prípadu, ktorý mal byť morálnym a právnym merítkom stavu spravodlivosti na Slovensku. Reálne to znamená, [...]

Falošné slzy Zuzany Čaputovej

14.03.2024

Výraznú mediálnu odozvu mala tragédia matky a jej 8-ročnej mimoriadne závažne postihnutej dcérky, ktorá nedokázala riešiť ich ťažkú životnú situáciu inak, ako postavením sa pred prichádzajúci vlak pri obci Beňadiková dňa 9.3.2024. Obe zahynuli. Na túto tragédiu reagovala emotívne aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá „myslí na bolesť matky, ktorú musela [...]

Komu to tu dnes drbe, páni z KDH?

07.03.2024

Aby nedošlo k mylnému výkladu, tak hneď na úvod si dovolím prehlásiť, že ako v tomto blogu tak aj v ostatných blogoch, ktoré budú obsahovať slovo „drbať“ a jeho formy, sa jedná dôsledne o jeho význam tak, ako to udáva Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV, Slovník súčasného slovenského jazyka z r. 2006, 2011, 2015, 2021. [...]

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

dedo Jano

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 85108x
Priemerná čítanosť článkov: 4255x

Autor blogu

Kategórie