Založ si blog

Porazil Šaul svojich tisíc, Dávid svojich desaťtisíc, ale Bibi zabil tridsaťtisíc

„Porazil Šaul svojich tisíc, ale Dávid svojich desaťtisíc“ takto nôtili izraelské ženy pri návrate Dávida z víťazného ťaženia proti Filištíncom (Prvá kniha Samuelova, Starý zákon).

Už starozákonný jazyk rozlišoval zabitie vo vojne (porazil Šaul svojich tisíc) a zabitie, resp. vraždu ako to bolo v prípade zabitia Ábela svojím bratom  Kainom (Kniha Genezis).

7. októbra 2023 prepadli pohraničné pásmo Izraela bojové palestínske skupiny vedené HAMAS-om. Počas tohto útoku bolo zabitých 1 139 Izraelčanov a cudzích štátnych príslušníkov, vrátane 766 civilistov a 373 príslušníkov bezpečnostných síl, a následne bolo unesených 253 Izraelčanov a cudzincov do pásma Gazy. Tento útok a jeho následky zrejme napĺňajú obsahovú podstatu vojnového zločinu.

Následná vojenská izraelská operácia priniesla smrť takmer 30 000 Palestínčanov, z toho cca 12 300 detí, cca 8 400 žien, cca 7 000 zahynuvších pod troskami zničených budov. Odhady o mŕtvych palestínskych bojovníkoch sa pohybujú od cca 6 000 až po cca 12 000. Odhaduje sa, že po izraelských náletoch a bombardovaní bolo zničených cca 70 % budov v severnom pásme Gazy. Celé pásmo Gazy je ohrozené závažnou humanitárnou katastrofou. Táto odveta a jej následky zrejme taktiež napĺňajú obsahovú podstatu vojnového zločinu.

Intenzita a rozsah tejto odvety výrazne presahujú eufemizmus termínu odvolávajúceho sa na právo na (primeranú) sebaobranu.

Možno tak trochu expresívne sa dá v danom kontexte spýtať, či tie mŕtve deti bolo treba zabiť, aby sa nestali bojovníkmi HAMAS-u.

A možno podobne sa dá spýtať, či tie mŕtve ženy bolo treba zabiť, aby sa nestali matkami detí, ktoré by sa mohli stať bojovníkmi HAMAS-u.

Herodes, aby zamedzil príchodu nového židovského kráľa, dal zabiť deti v Betleheme a v okolí. Ale aj on sa obmedzil len na deti do dvoch rokov.

Genocídny spôsob vedenia vojny v histórii býval buď aktom pomsty, nenávisti alebo premysleným aktom psychologického zastrašovania. Ani jeden nebol večný.

Možno Benjamin Netanjahu by sa chcel priradiť k veľkým postavám starozákonných izraelských dejín, spomínaným kráľom Šaulovi a Dávidovi. Možno by chcel, aby izraelské ženy o ňom nôtili: „Porazil Šaul svojich tisíc, Dávid svojich desaťtisíc, ale Bibi tridsaťtisíc“. Pravdepodobnejšie však bude, že nebudú to izraelské ženy ale palestínske a že to nebude oslavná pieseň, ale žalospev, a že bude znieť skôr takto: „Porazil Šaul svojich tisíc, Dávid svojich desaťtisíc, ale Bibi nás zabil tridsaťtisíc“.

https://en.wikipedia.org/wiki/Israel%E2%80%93Hamas_war

Keď sa páni prokurátori Harkabus a Mikuláš snažia vyvolať dojem, že majú „gule“, ale nemajú zrejme ani „guličky“

20.04.2024

Niekdajší prokurátori bývalého Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš končia v pracovno-právnom pomere na Generálnej prokuratúre SR. Boli o. i. dozorujúcimi prokurátormi v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Utekajú z prípadu, ktorý mal byť morálnym a právnym merítkom stavu spravodlivosti na Slovensku. Reálne to znamená, [...]

Falošné slzy Zuzany Čaputovej

14.03.2024

Výraznú mediálnu odozvu mala tragédia matky a jej 8-ročnej mimoriadne závažne postihnutej dcérky, ktorá nedokázala riešiť ich ťažkú životnú situáciu inak, ako postavením sa pred prichádzajúci vlak pri obci Beňadiková dňa 9.3.2024. Obe zahynuli. Na túto tragédiu reagovala emotívne aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá „myslí na bolesť matky, ktorú musela [...]

Komu to tu dnes drbe, páni z KDH?

07.03.2024

Aby nedošlo k mylnému výkladu, tak hneď na úvod si dovolím prehlásiť, že ako v tomto blogu tak aj v ostatných blogoch, ktoré budú obsahovať slovo „drbať“ a jeho formy, sa jedná dôsledne o jeho význam tak, ako to udáva Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV, Slovník súčasného slovenského jazyka z r. 2006, 2011, 2015, 2021. [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

dedo Jano

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 87466x
Priemerná čítanosť článkov: 4373x

Autor blogu

Kategórie